středa 5. prosince 2018

Vánoce v diáři, aneb když už člověku hrabe, tak ať to stojí za to

Na tomhle jsem začala pracovat v říjnu... Myslím, že to samo o sobě dost vypovídá. Prošlo to několika proměnami, původně to měla být tištěná verze... Ale jak to tak bývá, občas věci dopadnou úplně jinak.

Ale asi bych měla začít od začátku, takže si v čase skočíme na chvíli právě do října. Byl to jeden z těch víkendů, co jsme měly být ve Voticích a já přemýšlela, jak tam efektivně využít čas. A napadlo mě právě toto. Loni už takový menší pokus o něco podobného proběhl, ale nakonec to nějak nedopadlo. Proto jsem byla odhodlaná do toho letos jít znovu a líp.


Zadání úkolu bylo více méně prosté - chci mít Vánoce zorganizované, ale tak, aby mi to nenarušilo normální chod diáře. Chtěla jsem mít přehled nápadů na dárky, koupených dárků (to je jediná věc, co budu tisknout, protože to chci mít i s přehledem investovaných peněz, odkud co je atd. i pro případné reklamace - teď jsem taky řešila reklamaci loňského dárku a nemohla dohledat, odkud produkt je - nene, už nikdy více), plán vánočních filmů, které chci vidět (Lásku nebeskou jsem dala hned prvního prosince), koledy, co chci sehnat (a dát si Carol of the bells do mobilu konečně), seznam povinností a v neposlední řadě taky dát dohromady, jaké cukroví se bude letos dělat :-).

A tohle by mi fakt běžný chod diáře narušilo, proto jsem se rozhodla pro Vánoční vložku. Jak už jsem psala, původní plán byl, že si během víkendu udělám náčrty, jak by se mi to líbilo a doma to pak hodím do programu a vyhraju si s tím. 

Ale!

Měla jsem s sebou klasicky šablonky a s nimi si zkoušela různé varianty... A nakonec se mi to zalíbilo. Není to dokonalé, jako by to bylo dělané na pc, ale je to hezky barevné, vyhrála jsem si s tím a nakonec to jen s maličkatými změnami použila.

A teď zpátky do přítomnosti.

Jelikož jsem své scrabookové papíry s vánoční tématikou už asi 
            • všechny vyplýtvala
            • nenašla
            • nikdy neměla 

(ano, všechny varianty jsou možné)


rozhodla jsem se, že na to půjdu tedy jinak a vyhrabala jsem svůj krásný zlatý holo papír <3. 

Napřed jsem si říkala, že z něj udělám jen jakési "desky", kde budou vložené papíry, které budou normálně proděrkované, jen je tím jaksi oddělím.

Ne, opět vše jinak.


Napřed jsem si vánoční washi newashi udělala okraj. Poté jsem dobu váhala, kterou průsvitku použiji, ale ke zlaté mi to vyhrála na plné čáře červená (i kvůli washi). Následovalo zmenšení formátu A5 na blíže nespecifický, ale chtěla jsem, aby to bylo užší a desky úplně děsně nevyčnívaly. 

A pak už přišel čas, abych do akce povolala šablonky a washi a začala tvořit. Vždycky jsem si připravila okraje a pak tvořila.


Jako první (a nedodělané) mám nápady na dárky - zatím jen pro osm lidí. Všechno je dělané v podstatě jen zelenou a červenou fixou (a musím přijít na to, jak snadno a rychle šablony čistit, protože se dost prasí...). Vždy bude v rámečku jméno a pak bodíky, co by tak mohl dostat.


U cukroví musím i dořešit, KDY začnu péct, CO budu péct a tím pádem i NÁKUP. A podle toho taky ten seznam vypadá.


Výzdoba - část baráku vyzdobená je, ale protože ještě jedu v sobotu do Prahy, asi se neovládnu a něco dokoupím, přece jen mi hlavou blikají různé vize prostření, stromečku a věcí, co by se mohly dodělat - vše je zaznamenáno v této sekci :-)


Co by to bylo za Vánoce, svátku klidu a pohody, kdyby k nim nepatřily povinnosti... I na ty bylo myšleno a mají tedy svůj vlastní seznam. Hezky a spravedlivě rozdělený pochopitelně :-)



A protože to chce taky odpočívat - nejlépe celý prosinec, a jsou filmy, co se prostě nehodí na léto, úderem prvního prosince začínám škrtat ze svého seznamu vánoční filmy. Nedívám se na TV, dalo by se říct, že ji ani nemáme, vše online a proto jsem sem přidala i pohádky. Jsem kulturní barbar a skoro žádné české neznám, tak si plánuji napravit reputaci.


Co budu ještě dodělávat, je ten výše zmiňovaný přehled koupených dárků, ale ten bude dělaný formou tabulky a hezky v excelu.

Teď to chce jen začít vše hezky a poctivě odškrtávat.

Co vy a Vánoce? Jsou to u vás svátky klidu? Nebo taky stres? A máte nějaký podobný organizační systém? :-)

4 komentáře:

  1. Krásný článek! Jsi moc šikovná. Já mám v deníku vyhrazené místo na vánoční plánovač, ale až tak dopodrobna ho psaný nemám, možná příští rok do nového diáře. Mám tam akorát první stránku, kde mám psáno, kdy začít péct, udělat nepečené cukroví a kdy začít balit dárky, pak už mám jednotlivé stránky rozdělené pro členy rodiny a přátele, kdy do sloupce vlevo píšu nápady a vpravo píšu věci, co už mám koupené a doma v krabici. Ale když teď vidím tvoji úžasnou práci, tak se až stydím, jak jsem to odflákla. Moc pěkné to máš :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-)) Já jsem člověk, co musí mít seznamy, aby se dokopal něco dělat :D A pak to takhle dopadá, nicméně v hlavě už mám vizi, jak to bude vypadat příští rok (tohle už je asi diagnoza :D ) podobně, jak to popisuješ, jsem to mívala v sešitě, kam píšu úplně všechno, ale diář mám přece jen pořád u sebe, tak jsem to přestěhovala do něj :-))

      Vymazat
  2. Tomu sa hovorí premakaný prostriedok na zvládnutie vianoc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, ale zcela upřímně? na zvládnutí a hlavně přežití Vánoc mám griotku a svařák :D

      Vymazat