pondělí 22. října 2018

AHS: Murder house

Původně to měl být úplně jiný článek,shrnutí všech doposud odvysílaných sérií American Horror Story, ale pak mi kdosi poradil, ať píšu po sériích a já si řekla: má to mít :-)

Aktuálně běží 8. série, ve které se vracíme zpátky na začátek, tam, kde to vše začalo... A na počátku všeho byl dům. Murder house.

                                            Jelikož je to stará série, je zde plno spoilerů - takové malé varování :-)

Výsledek obrázku pro american horror story murder house

Krvavá historie i současnost dělají z domu vězení.Vězení nešťastných duší, jejichž životy, většinou tragicky, skončily právě zde.

Hlavní dějová linka se odehrává v současnosti - sledujeme rodinu  rozbitou otcovou nevěrou, ve které si její členové myslí, že změnou prostředí se vše změní. A jak už to tak bývá, všechny peníze padnou do domu, který je sice okouzlující a rodinku si hned získá, ale díky tomu, že sežere všechny jejich peníze, není z něj cesty zpět - jak překvapivé.

Výsledek obrázku pro american horror story tate

Otec, psycholog, zde potkává svého prvního zvláštního pacienta - dle slov jeho matky, andělského chlapce Tatea. 

Jak brzo zjistíme, je dost těžké rozlišit, která z postav je živá a kdo naopak je duch. Na první pohled opuštěný dům je totiž plný života a Tate není jediná postava, u které není hned jasné, kam patří.

Co je například se služkou Moirou? Proč ji Ben vidí jako mladou sexy slečnu, zatímco jeho žena Vivien a dcera Violet vidí jen starou bezokou dámu? Kde je pravda?

Výsledek obrázku pro american horror story house moira

A je dobrý nápad zabít svou těhotnou milenku? Zvlášť v domě, z něhož duše neuniknou? Jak to zamává s už tak křehkým manželstvím?

Během sledování se vynoří mnoho otázek, na některé se nám podaří získat i odpovědi. Třeba jak je to s historií domu, kde žil doktor Montgomery, jenž zajišťoval peníze pro rodinu nelegálními potraty. Jak to bylo s jeho ženou a jak se z vyhledávaného doktora stal konkurent Victora Frankensteina... 

Nicméně možná ještě důležitější a zajímavější dějovou linkou současnosti, než je příběh rodiny doktora Bena, je rodina jeho sousedů. 

Constance Langdon, původní majitelka domu,  která přišla do LA plná snů a očekávání o tom, jak se stane slavnou herečkou, se po vraždě Moiry a manžela velmi spřátelila s pití a tím se dostala do finančních potíží, díky kterým musela dům prodat, nicméně nedokázala se odstěhovat daleko. Spolu se svými dětmi jsou tak sousedy rodiny doktora. 


Je zde Bae - znetvořené dítě žijící většinu času připoutané na půdě, aby o něm nikdo nevěděl. Adelaide - dcera s downovým syndromem, která si nepřeje nic jiného než být krásná, Rose (o té se ale dozvídáme až v osmé sérii, nicméně v Murder house se Constance zmíní, že 3 z jejich dětí se narodily postižené)

A pak je tu ještě on - krásný chlapec, Tate, který jednoho krásného dne povraždí několik svých spolužáků. Při policejním zásahu je sám zabit, ale zhroucená Constance ho nechá zemřít v původním domově - aby s ní zůstala alespoň jeho zmatená duše, která si dlouho nechce přiznat, že je po smrti - i proto sezení u doktora a hledání odpovědí na otázky.

Romance mezi Tateem a Violet je nevyhnutelný fakt. Ale co Violetiny deprese a pokus o sebevraždu? A co ten malý detail, že Tate v černém latexovém oblečku znásilní Vivien, která s ním (s duchem!!!!) otěhotní? Jak tohle může vztah dvou mladých lidí ustát?

A kdo je ten divný popálený chlápek, co Benovi nabízí pomoc a pak ho vydírá? A vůbec, co všech 36 obětí domu?

Myslím, že řečeno bylo dost a teď není lepšího nápadu, než se do seriálu pustit - vřele a všemi deseti doporučuji. Koukat můžete například >>>tady<<<.
image_thumb[10]
Znáte? Sledujete? Jaká je vaše nejoblíbenější série?

Všechny obrázky jsou z google :-)

2 komentáře:

  1. Hezky napsaný,slecna mě svým psaním navnadila na další její pokračování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teoreticky můžu slíbit minimálně sedm pokračování :-)) A děkuji Ti :-)

      Vymazat