úterý 27. listopadu 2018

AHS–ASYLUM

Druhá série mého milovaného American Horror Story nesla přízvisko Asylum. Murder House už jsme si připomněli, tak pojďme dál.

Výsledek obrázku pro ahs asylum

Ač příběh začíná v současnosti, hlavní dějová linka se odehrává v roce 1964. Děj nás zatáhne do blázince pro duševně choré zločince v Briercliffu. Zda tvrdě vládne sestra Jude. O léčbu pacientů se stará psychiatr Dr. Oliver Thredson  a sadistický vědec Dr. Arthur Arden (srovnáváním s Mengelem se lze jen těžko ubránit) a ještě je tu sestra Mary Eunice.

Blázinec přitáhne novinářku Lanu, která se domnívá, že je sem převezen masový vrah, Krvavá tvář.  Informace jí ale nejsou poskytnuty a tak se rozhodne to zjistit po svém. Což se jí stane osudným.

Setkává se zde s mladými lidmi – Grace a Kittem a odhaluje postupně jedno tajemství za druhým.

Související obrázek

Kdo je ve skutečnosti doktor Oliver Thredson? Proč se Jude vlastně stala jeptiškou? Opravdu je zde Anna Franková? Byl doktor Arden nacista? A jak je to se sestrou Mary Eunice a její posedlostí ďáblem?

Zdá se vám to jako hodně otázek? A co teprv to, koho vlastně doktor Arden v zahradě blázince krmí? Opravdu má/měl Krvavé tvář syna?

13 dílů, plno zvratů, nečekaných okamžiků, plno postav, které se vryjí do paměti. I tak se dá Asylum popsat. A dalo by se o něm napsat mnoho. Ale úplně asi nechci spoilerovat.

Co dělá z Asylum silný zážitek je bezesporu prostředí a čas, do kterého je příběh zasazen. Samotná psychiatrická léčebna má vždy zvláštní nádech. A co teprve, když je plná opravdu šílených charakterů – nemyslím samotné pacienty, ale zvrácená, ďáblem posedlá jeptiška, doktor Arden a v neposlední řadě i Krvavá tvář jsou charaktery, které vás nenechají chladnými.

Související obrázek

Navíc, hlavní postavy, kterých je tu plno, mají kolem sebe skvěle vytvořené příběhy. Dozvíme se více o sestře Jude, vidíme její minulost, cestu k tomu, jak se stala jeptiškou, ale i starou zlomenou ženu, zničenou elektrošoky a doslova “vymytím mozku”.

Výsledek obrázku pro ahs asylum jude

Novinářka Lana, která se stane napřed obětí své touhy po článku, později obětí Krvavé tváře a ve finále obětí své vlastní honby za slávou.

Výsledek obrázku pro ahs asylum lana

Příběh Kitta a Grace je plný zajímavých zvratů a rozuzlení od začátku do samotného konce.

Výsledek obrázku pro ahs asylum kit and grace

Důležitá je také postava Pepper (stojí za to kouknout na video, jak se z Naomi Grossman stává Pepper – neuvěřitelná proměna)

Výsledek obrázku pro ahs asylum pepper

Co bylo pro mne největším utrpením a z čeho by mi opravdu hráblo a stala bych se zdejším pacientem, je písnička Dominique .

Ač není Asylum mojí top sérií, obdivuji, jak se podařilo spojit zdánlivě neslučitelná témata, jako jsou jeptišky, pokusy na lidech, mimozemšťané, masový vrah, nacisté, duševně nemocní lidé a do toho všeho.. Anna Franková.

A jak jste na tom s Asylum a celkově s AHS vy? Sledovali jste? Sledujete?

image_thumb[10]




2 komentáře:

  1. Za mě skvělá série, už mám všechny shlédnuté a zatím se mi tedy stále nejvíce líbí Cult :) Pěkný článek!

    www.lifeordreamidiots.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. až na Roanoke se mi líbily všechny série. Roanoke mi nepřijde moc jako AHS a celkově mě ten příběh ani nic okolo moc neoslovilo, jinak mě bavily všechny :-)

      Vymazat